Арганізацыя харчавання
Арганізацыя харчавання ў дзіцячым садзе
У рабоце па арганізацыі харчавання немалаважную ролю гуляюць кухары, іх падрыхтоўка і прафесійнае майстэрства. Жаданне працаваць дзеля дзяцей і для дзяцей.
Рабіць сваю працу добрасумленна, якасна, з душой. У той жа час клапаціцца і пра здароўе выхаванцаў дзіцячага саду.
Рацыянальнае харчаванне дзяцей дашкольнага ўзросту-неабходная ўмова іх гарманічнага росту, фізічнага і нервова-псіхічнага развіцця, устойлівасці да дзеяння інфекцый і іншых неспрыяльных фактараў навакольнага асяроддзя.
Дзеці праводзяць у дзіцячым садзе вялікую частку часу, таму вельмі важна, каб ежа, якую яны тут атрымліваюць, была карыснай і разнастайнай.
Асноўным прынцыпам правільнага харчавання дашкольнікаў служыць максімальную разнастайнасць харчовых рацыёнаў. Толькі пры ўключэнні ў паўсядзённыя рацыёны ўсіх асноўных груп прадуктаў-мяса, рыбы, малака і малочных прадуктаў, яек, харчовых тлушчаў, гародніны і садавіны, цукру і кандытарскіх вырабаў, хлеба, круп і інш.можна забяспечыць малых усімі неабходнымі ім харчовымі рэчывамі. І, наадварот, выключэнне з рацыёну тых ці іншых з названых груп прадуктаў, роўна як і залішняе спажыванне якіх-небудзь з іх, непазбежна прыводзіць да парушэнняў у стане здароўя дзяцей.
Мяса, рыба, яйкі, малако, кефір, тварог, сыр з'яўляюцца крыніцай высакаякасных жывёл бялкоў, якія спрыяюць павышэнню ўстойлівасці дзяцей да дзеяння інфекцый і іншых неспрыяльных знешніх фактараў. Таму іх варта пастаянна ўключаць у рацыен харчавання дашкольнікаў.
Правільнае рацыянальнае харчаванне-важны і пастаянна дзеючы фактар, які забяспечвае працэсы росту, развіцця арганізма, умова захавання здароўя ў любым узросце.
Фактары, якія вызначаюць адпаведнасць харчавання прынцыпам здаровага ладу жыцця і гігіены харчавання ў арганізаванай форме, наступныя:
- склад прадуктаў харчавання;
- іх якасць і колькасць,
- рэжым і арганізацыя
З мясных прадуктаў рыхтуюцца суфле, катлеты, гуляш, якія робяцца ў адварным і тушаным выглядзе. У якасці гарніраў да другіх страў часцей выкарыстоўваюцца гародніна (адварныя, тушаныя, у выглядзе пюрэ).
Першыя стравы прадстаўлены рознымі супамі, як з мяснымі, так і рыбнымі.
Улічваючы неабходнасць выкарыстання ў харчаванні дзяцей розных гародніны, як у свежым, так і ў сырам выглядзе, у склад стравы ўключаецца салата, пераважна з свежай гародніны. Салаты запраўляюцца раслінным алеем.
У якасці трэцяга стравы-кампот з свежых садавіны ці сухафруктаў, сокі.
На сняданак рыхтуюцца розныя малочныя кашы, а таксама стравы з тварагу, яечныя амлеты.Даецца свежыя садавіна, фруктовыя сокі, малако або кефір.
У арганізацыі харчавання дзіцяці дашкольнага ўзросту мае вялікае значэнне захаванне рэжыму, што забяспечвае лепшае захаванне апетыту, таму прамежкі паміж прыёмамі ежы складаюць 3,5-4 гадзіны, а аб'ём яе строга адпавядае ўзросту дзяцей.
Паважаныя бацькі выхаванцаў, якія наведваюць нашу дашкольную ўстанову, Вы можаце быць упэўненымі ў правільнай арганізацыі харчавання сваіх дзяцей.